Спортните екипи през годините

През 20-те години много мъже и жени започнаха да участват в такива спортове като голф, тенис и плуване. Заможните хора се радвали на яхтинг и поло. За да се осигури комфорт и лекота на движение, бяха създадени нови стилове на спортно облекло. Освен това, тъй като младите хора все повече осъзнават стилните тенденции, дизайните на спортно облекло отразяват вълнуващите чувства на десетилетието, съзнателни за знаменитостите.

Тенис

Снимка на тенис играчИзвестни спортисти са вдъхновили някои от по-популярните стилове за спортно облекло. Американската тенис звезда Бил Тилден (1893-1953) носеше бели леки вълнени панталони и пуловери с бели или кремави цветни нишки. От 1920 до 1926 г., когато печели седем последователни мача на “Купата на Дейвис”, Тилден определя стила за мъжкото тенис облекло. През 1927г. френската тенис-звезда Жан Рене Лакосте (1904-1996), наречена Крокодил заради постоянството си, победи Тилден и спечели Купата на Дейвис за Франция. Той не само стана новият шампион, но и най-модерният моден треньор. Подобно на Тилден и други играчи по тенис и поло, Лакосте носеше памучна тениска с яка, пуловер, плетена риза с обърната яка, за максимално движение на горната част на торса. От средата на 20-те години на миналия век Lacoste украсява лявата страна на гърдите с бродирано лого на крокодил, което отразява прякора му.

Това беше първият случай на търговска марка, която се появи от външната страна на дрехата, а модата плени феновете на Лакосте.

Тенисистите, които приветстваха “Лакосте”, бяха вдъхновени да носят ризи с яка и емблема на крокодил, точно като неговата. В крайна сметка Лакосте си партнира с производител на трикотажни изделия за ризи с яка на пазара, украсени с бродирани лога на крокодили, предназначени за тенис, голф и ветроходство.

Голф

Стилните съзнателни голфъри носеха кобури, свободни панталони, които завършваха Снимка на голф играчточно под коленете. Те често са били съчетавани с цветни вълнени чорапи до коляното с шарки във формата на диамант До 1925 г. мъжете носели спортни екипи от три части, състоящи се от яке, жилетка и голф панталон .

Плуване

Благодарение на по-свободния морален кодекс на десетилетието бански костюми за мъже и жени станаха по-леки и последваха линията на торса. Те позволиха повече атлетизъм при плуване, отколкото просто да се къпем в обемисти дрехи, докато сме на Снимка на плувецплажа или в басейна.

Спортните облекла за жени, следват общите тенденции като при мъжете

За тенис, жените носели плисирани, дълги до коленете, бели поли и бяло горно без ръкави. За голф носели плисирани поли от различни плътни цветове и каре с плетени пуловери и жилетки с къси или дълги ръкави, пуловери, които се закопчават отпред. Френската дизайнерка Габриел “Коко” Шанел (1883-1971 г.) въведе панталони с дълги широки крачоли – чарлстон, за да се носят от жените по време на ветроходство или яхтинг. Изглеждаха като панталони, носени от моряци. Този стил беше спорен, тъй като жените не носели панталони, дори и за трудни спортове.

Днес най-големите модни марки създават дрехи за различните видове спортове. Така че освен анцузи nike, може да намерите и панталони за голф, тениски, бански костюми и др.