Хронографът – най-популярното усложнение при часовниците

От време на време се обсъжда дали функцията за дата е истинско усложнение или не. По мое мнение е, но да кажем – или да приемем – че хронографът всъщност е най-популярното усложнение. Може би това е и най-полезното механично усложнение, освен показването на датата.

Механични усложнения

Снимка на хронографПодчертавам думата “механичен” тук, тъй като всички часовници Casio за 40 лв. имат хронограф (или “хронометър”). В света на механичните часовници, хронографът всъщност е доста интересно и най-вече сложно усложнение за развитие.

Други комплексни усложнения за механични часовници като турбийон, лунен фазов индикатор, вечен календар или дори минутен повторител може да звучат по-интересно в часовника, но може да си зададете въпроса дали това са наистина полезни усложнения. Хубаво е да “чувате” времето, докато лежите в леглото нощем в тъмното, но вероятно имате и часовник на нощното си шкафче. Турбийонът е невероятно усложнение за борба с ефекта на гравитацията върху точността, но тъй като вероятно не използвате джобен часовник почти на едно място, точността на часовника ви вероятно е добре. И така нататък.

Да бъдеш полезен

Хронографът е – по мое мнение – едно от най-полезните усложнения, които един часовник може да има, освен гореизброената дата. Хронографът ви позволява да записвате изминалото време от ежедневните си дейности: времето за определено разстояние, което сте изминали, времето на приготвяне на пицата или за дейности за приготвяне на храна или за времето на специално събитие или момент. Съпругата ми използва хронографите си много често, когато например готви вечерята. Използвах моите хронографи за време за определени компютърни дейности, за изминало време за пътуване на определени разстояния и да, времето на приготвяне на пицата във фурната, когато имах такава без вграден таймер.

Хронографът е спасил екипажа на Аполо 13

Снимка на екипът на "Аполо" 13Вярно е, че моят личен опит с използването на хронограф не е толкова вълнуващ, колкото времето за излитане по време на състезателната писта в Дейтона, или още по-добре спасяването на екипажа на Apollo 13 от ужасна смърт: това било механичен хронограф на китката на един от астронавтите на Аполо 13 , който е бил използван за определяне на точната дължина на използване на техните ракети, за да влязат в атмосферата безопасно, вместо да бъдат изгорени.

Освен че е евентуален животоспасяващ и / или кухненски помощник, хронографът също изглежда добре. Докато турбинната клетка изглежда като глупава например в часовника за гмуркане, хронографът може да изглежда страхотен в спортен часовник, часовник за дрехи и да, дори и джобен часовник. Не само на циферблата ще има повече движещи се стрелки, но също така ще има един или две допълнителни бутони; понякога дори три, когато е разделен таймер (например за измерване на допълнителни обиколки).

Хронограф хронометър

Хронограф хронометър съществува, но хронограф не е същото като хронометър.

Обичайна грешка (все още!) е, че хората объркват думата хронограф за хронометър или обратно. Това са две различни неща. Индикацията на хронометър означава, че часовникът е много точен и изпълнява специфични стандарти (в съответствие със стандартите, определени от швейцарския Официален институт за тестване на хромометри, известен също и от френския акроним COSC). Това означава, че часовник с хронографско усложнение може да бъде и хронометър.

В това видео може да научите как да използвате хронографа на часовник.